Wereldreis door eigen stad - Editie 2011

Stichting I.S.I.S. presenteerde zichzelf op zondag 20 maart 2011 tijdens de negentiende editie van de Wereldreis door eigen stad met als thema ‘Eten’. Het Blavatskyhuis was open van 12.00 tot 17.00 en we hebben honderden belangstellenden welkom mogen heten. De bezoekers konden een presentatie volgen met een korte inleiding over The Theosophical Society. Maar vooral kon men van mens tot mens kennismaken met de Theosofie. Men ging naar huis met voldoende geestelijk voedsel om op verder te kauwen. Onder andere met ons spiritueel menu!

Eten en theosofie

Theosofen kijken graag naar de samenhang van het leven. In het klein, in het groot, dichtbij en veraf. Als we naar onszelf kijken zien we een in essentie geestelijk wezen, dat ruwweg is samengesteld uit geest, ziel en lichaam. Als we naar de aarde kijken, zien we de planeet ook als zo’n in essentie geestelijk wezen. De samenhang is al heel duidelijk als we bedenken hoe alle levensvormen op aarde van elkaar afhankelijk zijn. Theosofie omschrijft geestelijke evolutie (groei van ons bewustzijn) als de motor van alle levensvormen. Om geestelijk te kunnen groeien zijn we als mens nu vooral bezig met de ontwikkeling van denkvermogen. Theosofen vinden geestelijk voedsel in de vorm van bewust leren omgaan met ons denken dan ook heel belangrijk. Zo biedt Stichting I.S.I.S. in de cursus ‘Anders Denken’ iedereen de mogelijkheid het eigen denkvermogen nader te leren kennen.

Het idee van geestelijke groei is in diverse culturen terug te vinden. Een uiterst belangrijk onderdeel van het theosofische gedachtengoed is dat ieder mens zelf verantwoordelijk is voor zijn daden en gedachten. Theosofen willen hun eet- en drinkgewoonten hier graag op afstemmen. Er is – uitgaande van de eigen verantwoordelijkheid – geen enkel gebod of verbod. Wel zijn er enkele eenvoudige gedachten die voortvloeien uit het beeld van de samenhang van het leven en de afhankelijkheid van elkaar. Zo zullen Theosofen hun eigen samengesteldheid – ook bestaande uit levensvormen – zo goed mogelijk willen behandelen. En evenzeer alle levensvormen die ons voedsel kunnen verschaffen. Goed wil in dit opzicht zeggen dat we deze levensvormen zo min mogelijk in hun eigen ontwikkeling belemmeren.

Hoe doen Theosofen dit? Zij gebruiken bij voorkeur gezond voedsel. Alles waarvan we weten dat het schadelijk kan zijn – en dat is vaak ook de overdaad – zullen ze mijden. Dit betekent dat biologisch zuiver voedsel de voorkeur heeft. Daarnaast zullen Theosofen zoveel mogelijk voedsel gebruiken van levensvormen die laag op de evolutionaire ladder staan. Simpel gezegd: plantaardig voedsel heeft de voorkeur boven dierlijk voedsel. Elke levensvorm belichaamt zich keer op keer om zijn geestelijke evolutie voort te kunnen zetten. Een plantaardig leven dat ten dienste van de mens wordt gekweekt en afgebroken, heeft daar in zijn evolutie veel minder ‘last’ van dan een dierlijk leven. Theosofen zullen verder zoeken naar voedsel dat op een eerlijke manier wordt gekweekt en verhandeld. Letterlijk Fair Trade dus, ethisch en biologisch ‘schoon’ voedsel. En tenslotte zullen Theosofen voedsel willen dat zo min mogelijk kilometers maakt. Geen onnodige transporten die de aarde en het milieu belasten.

Is het dan nog leuk bij Theosofen aan tafel? Ja, want de smaak van puur en eerlijk is niet te overtreffen.

Hieronder kunt u de presentatie bekijken door op de pijl hieronder te klikken. U kunt deze verder bedienen met de pijltjesknoppen of de pijltjestoetsen op uw toetsenbord.

Meer informatie op de website van Wereldreis door eigen stad

De foto’s hieronder geven een impressie van deze inspirerende dag.

large

Geplaatst door stichtingisis op 21/03/2011 om 11:05 AM in