Symposiumverslag Lucifer nummer 6 van 2017 is uit

De zin van het leven – Wijsheid in de praktijk

Een symposiumverslag over zingeving en wijsheid. Geen droge, theoretische leerstellingen maar gepresenteerd als praktische ideeën. In al hun eenvoud moeten ze ons kunnen inspireren een levensfilosofie te ontwikkelen, die als een kompas voor een zinvol leven kan dienen, zowel voor onszelf als voor onze medemensen.

Dat we in onze samenleving behoefte hebben aan een duidelijke levensvisie is zonneklaar. De veelheid van vaak tegenstrijdige meningen en ideeën waarmee we bijna dagelijks door de media bestookt worden, toont duidelijk aan dat er geen algemeen aanvaarde visie is, die als richtlijn kan dienen voor ons leven en het inrichten van de samenleving.

Als we een levensfilosofie opbouwen, mag die niet strijdig zijn met de wetenschappelijk feiten . Ze moet ook aansluiting vinden bij alle grote religieuze en filosofische stromingen uit het verleden. Verder moet ze niet gebaseerd zijn op geloof, maar moet ze logisch zijn en te herkennen in de processen in de natuur en in het eigen leven. Ten slotte mag die levensfilosofie niet star of dogmatische zijn, maar laat ze ruimte voor voortdurende groei.

Geplaatst door stichtingisis op 16/12/2017 om 02:44 PM in Tijdschrift