home

Verwacht: komst van nieuwe komeet

Astronomen hebben weer iets om naar uit te kijken. Er wordt namelijk een komeet verwacht die vanaf de aarde met het blote oog zichtbaar is. De komeet C/2012 S1 ISON – of kortweg Ison - is ontdekt door twee Russische amateurastronomen. Sterrenkundigen berekenden de baan van Ison en voorspelden dat hij het in zich heeft om een zeer heldere komeet te worden. Als alles goed gaat, zal de komeet tussen oktober 2013 en januari 2014 vanaf de aarde te zien zijn. Op 28 november 2013 reist Ison het dicht langs de zon. Dan zal hij op zijn helderst zijn.

Geheel zeker is dat echter niet, want het leven van kometen is niet vrij van gevaar. Zo moet Ison zijn reis langs de zon wel overleven. Het wordt de eerste keer dat Ison langs de zon komt. Door de zwaartekracht van de zon kan de planeet in stukken gescheurd en door de zon ‘opgeslokt’ worden. Volgens sommigen is dit zelfs waarschijnlijk. Wellicht dat hij dan nog wel bestaat, maar zo klein geworden is, dat hij niet meer vanaf de aarde zichtbaar is.
Hoe dan ook, waarschijnlijk zal er in de komende tijd in de media aandacht besteed worden aan deze komeet.

De Theosofia, uitgaande van het spiritualistische uitgangspunt, ziet kometen als kosmische wezens die aan het begin van een geboorteproces staan. Deze visie stemt volledig overeen met de feiten die de wetenschap ontdekt heeft. Kometen zijn beginnende planeten – of soms zonnen -  die door de ruimte reizen om door karmische attracties aangetrokken, de plek te vinden waar ze hun geboorteproces kunnen voltooien. Die reis is niet zonder gevaar, omdat ze te dichtbij zonnen kunnen komen en daardoor opgeslokt kunnen worden.

In de twee onderstaande, reeds eerder in Lucifer de Lichtbrenger gepubliceerde artikelen wordt dieper ingegaan op het leven van kometen. We hopen dat met deze artikelen het begrip over deze ‘staartsterren’ verdiept wordt en vooral, dat het geplaatst wordt in het beeld van een levende kosmos.

Komeetinslag op Jupiter; B. Voorham 1994: 140
Kometen en Meteoren; G. de Purucker 1986: 058

Geplaatst door stichtingisis op 18/10/2013 om 03:02 PM in Tijdschrift
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0