home

Theosofia: de synthese van de toekomstige Religie, Filosofie, Wetenschap

DEN HAAG

Den Haag, Blavatskyhuis, De Ruyterstraat 74

Lezing mei 2014 - Theosofia: de synthese van de toekomstige Religie, Filosofie, Wetenschap =

Eén van de grootste oorzaken van de verwarring die er in onze samenleving heerst, is de opvatting dat religie, filosofie en wetenschap drie verschillende zaken zijn “die zich niet met elkaar moeten bemoeien”. Velen denken nog steeds dat religie per definitie ‘onwetenschappelijk’ is, en wetenschap altijd ‘onreligieus’. Het is een misverstand met grote gevolgen voor onze menselijke samenleving: in vele godsdiensten wordt ten onrechte het zelfstandig denken niet gestimuleerd of zelfs onderdrukt, en in vele takken van wetenschap heerst de opvatting dat ‘er niets anders kan bestaan dan de stoffelijke verschijnselen die onze meetinstrumenten kunnen meten’ (hoewel men deze stelling helemaal niet kan bewijzen!).

In deze serie zult u een totaal andere visie hierop horen: een visie die in alle tijden en culturen onderwezen werd door de grote Wereldleraren, momenteel vaak de ‘Theosofia’ genoemd. Hierin vinden we de sleutels om te begrijpen wat Religie, Filosofie en Wetenschap in feite zijn: drie aspecten of facetten van onze zoektocht naar waarheid. Deze drie aspecten vullen elkaar aan, sterker nog, ze kunnen niet zonder elkaar, want de een zonder de ander is gehandicapt. We schrijven ze met een hoofdletter omdat er een groot verschil is tussen Religie in universele zin en religies (de min of meer beperkte uitingen ervan), Filosofie en filosofieën, en Wetenschap en wetenschappen.

In deze laatste serie van het seizoen staat zelfwerkzaamheid centraal: wij allen kunnen bouwen aan de toekomstige Religie-Filosofie-Wetenschap: bouwen aan een samenleving waarin aan alle mensen logische, rechtvaardige en inspirerende oplossingen gegeven worden voor de grote levensproblemen waarmee nu zo ontzaglijk wordt geworsteld.

30 apr Religie, Filosofie, Wetenschap
07 mei Religie, Filosofie, Wetenschap
14 mei Religie, Filosofie, Wetenschap

Geplaatst door stichtingisis op 02/05/2014 om 10:43 AM in Lezingen
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0