home

Plato: stichter van een Mysterieschool

OVERIGE STEDEN

Lezingen januari - Plato: stichter van een Mysterieschool=

Zijn betekenis voor onze tijd
Plato is nog altijd een van de beroemdste en meest gelezen filosofen. Hij schuwde niet de grote levensvragen te behandelen. In zijn dialogen staat steeds de zoektocht naar het Schone, het Ware en het Goede centraal.

Twee-en-een-half millennium verder is deze zoektocht voor velen nog onbeantwoord. Veel mensen verliezen zich in de drukte van alledag en worden geleefd door de uiterlijke realiteit. Depressiviteit komt steeds meer voor ondanks de ‘vooruitgang van de moderne maatschappij’. Sommige mensen zijn zelfs cynisch geworden ten opzichte van de mogelijkheid of we überhaupt antwoord kunnen vinden op levensvragen. Is waarheid wel te vinden? Bestaat er universele goedheid of rechtvaardigheid? Is er een oorsprong en bestemming van de mens aan te wijzen?

Kortom, in deze tijd worstelen we nog altijd met de vragen die Plato stelde. Zijn antwoorden zijn echter voor een groot deel verborgen gebleven. Plato’s dialogen staan vol met metaforen, mythen en mystiek. Bewust, omdat Plato, als ingewijde in de Mysteriën van het oude Griekenland, gebonden was aan geheimhouding. De leringen uit de Mysteriescholen, die een volledig antwoord op levensvragen bieden, vertrouwde hij alleen aan zijn directe leerlingen toe binnen de muren van zijn Academie.

Vanaf 1875 is er echter veel meer van deze kennis publiekelijk gemaakt. Daarmee kunnen we de boodschap van Plato opnieuw bekijken en leren begrijpen en wordt de betekenis ervan, voor onze tijd, helder. Zijn leer biedt licht op actuele zaken van politiek tot onderwijs, van liefde tot recht, van kennis tot deugd.


08 januari in Eindhoven
11 januari in Middelburg
17 januari in Utrecht
24 januari in Rotterdam
03 februari in Amsterdam
07 februari in Arnhem
15 februari in Leiden

Geplaatst door stichtingisis op 30/12/2016 om 01:21 PM in Lezingen
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0