Lucifer nummer 1 van 2015 is uit met de volgende onderwerpen:

Hoe bewijs je de Theosofia? H.P. Blavatsky en haar opvolgers

Theosofie is geen religie. En ze is al helemaal geen geloof. In de geschriften van bijna alle theosofische leiders wordt nadrukkelijk en bij herhaling gezegd dat je zelf de Theosofia moet onderzoeken. Maar hoe doe je dat? Hoe weet je dat ze waar is? Als je niet blind moet varen op de theosofische leiders, welke functie vervullen zij dan?

Ethiek, de amorele, immorele en morele mens

Een filosofieleraar op een middelbare school hield zijn leerlingen bij een les over ethiek de volgende stelling voor: de mens is een asociaal dier. Wie is het daarmee eens? Op één na stak iedereen zijn vinger op

Nanotechnologie, een blik in de wereld van de cel

Op de vraag ‘wat is leven?’ moet de wetenschappelijke wereld nog het antwoord schuldig blijven. Er is wel een bepaalde eensgezindheid over de kenmerken van leven, maar wat het is blijft nog een mysterie. De cel – als kleinste eenheid die aan deze wetenschappelijke kenmerken voldoet – wordt in het algemeen als basis van leven beschouwd, onderaan de ladder. Al het leven is cellulair, zo wordt nu gesteld. Tegelijk beseffen de wetenschappers dat deze ‘aller-primitiefste vorm van leven’ al onmetelijk precies en geordend werkt, ver voorbij wat we nu zelf zouden kunnen maken.
Met de huidige technische mogelijkheden zijn we in staat om leven tot in het kleinste detail te bestuderen. De zogenaamde nanotechnologie maakt het mogelijk om processen in de cel zelfs tot op moleculair niveau te volgen, iets dat enkele decennia geleden nog ondenkbaar was. Er gaat een nieuwe wereld open, waarin vermeende scheidslijnen van leven en ‘levenloos’ vervagen. Hoe dieper we in de cel kunnen kijken, hoe complexer de processen blijken te zijn

Niet mijn Islam

De meeste slachtoffers van islamitische geweld zijn Moslims. Ook bij de vreselijke aanslag in Parijs op het satirische blad Charlie Hebdou waren twee islamitische slachtoffers te betreuren. Maar de schade aan de Islam zelf toebedeeld, is veel groter.
Het was onder andere om die reden dat in Nederland door vijf Moslims het initiatief werd genomen de Facebookpagina nietmijnislam te lanceren.
Lucifer sprak met een van deze initiatiefnemers, Mostafa Hilali.

Geplaatst door stichtingisis op 20/02/2015 om 01:49 PM in Tijdschrift