home

Lezingen januari 2016 - Wat is strijd? Mystiek, religieus, maatschappelijk

DEN HAAG

Den Haag, Blavatskyhuis, De Ruyterstraat 74

Lezingen januari 2016 - Wat is strijd? Mystiek, religieus, maatschappelijk

In onze wereld schijnt overal strijd te zijn. Er is niet alleen oorlog en gewelddadigheden, aanslagen en zinloze moorden, maar ook in onze persoonlijke levens ervaren we een concurrentiestrijd op het werk of strijd in onze relaties.

In religies lijkt het ook zo vaak om strijd te gaan, denk aan de vele oorlogen die worden beschreven in de Bijbel, de islamitische jihad of de adviezen van Krishna aan de ‘krijger’ Arjuna in de Bhagavad-Gîtâ.

De Theosofia stelt echter nadrukkelijk dat een kalm en vredig leven binnen handbereik ligt. Sterker nog, vrede is eigenlijk de natuurlijke staat van de ziel! Hoe bereiken we dan een vredig en kalm bestaan? In deze lezing komen de antwoorden op zowel individueel als maatschappelijk niveau aan bod. We exploreren daarbij verschillende religies en staan tevens stil bij het gedachtegoed van vredestichters als Mahātma Gandhi en Martin Luther King. We gaan tot slot uitgebreid in op hoe we de innerlijke strijd kunnen beslechten, want vanuit de Theosofia wordt gesteld: vrede in de wereld begint altijd bij vrede in de mens zelf. Ofwel: er is geen weg naar vrede, vrede is de weg.

06 januari Wat is strijd? Mystiek, religieus, maatschappelijk
13 januari De symboliek van strijd in Religies
20 januari Universele wetten en mensenrechten
27 januari Geweldloos veranderen; leerschool van Vrede

Geplaatst door stichtingisis op 22/12/2015 om 01:09 PM in Lezingen
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0