home

Lezingen januari 2013 - Theosofia: kloppend hart van de wereld-spiritualiteit

DEN HAAG
Theosofia: kloppend hart van de wereld-spiritualiteit

Den Haag, Blavatskyhuis, De Ruyterstraat 74

Lezing jan 2013 - Theosofia: kloppend hart van de wereld-spiritualiteit

Veel mensen zoeken naar een spirituelere visie op de grote uitdagingen van het moderne leven. Onder de vlag van ‘spiritualiteit’ wordt heel veel gepresenteerd. Vaak spreken de gedachten van deze zogenaamde spirituele bewegingen elkaar tegen. Toch moet er ergens een antwoord zijn, dat aan iedereen bevrediging schenkt. En dat toepasbaar is.

Volgens de Theosofia is er één universele wijsheid die de grondslag of oorsprong is van alle grote religies en spirituele hervormingsbewegingen. Deze universele wijsheid is terug te vinden in de bekende heilige boeken zoals de Bijbel, de Wetten van Manu (uit India), de Koran. We moeten dan wel de symbolentaal van dergelijke teksten ontraadselen. Die universele wijsheid is echter veel directer en veel inspirerender uitgelegd in de mystieke geschriften van alle religies: daarin vinden we de sleutels tot het Hart van de wereld-spiritualiteit. Daarin kunnen we de toetssteen vinden, wat spiritualiteit is en wat niet.

In deze serie worden vier mystieke teksten besproken die in feite de inspirerende kern zijn van het Buddhisme, het Hinduïsme, het Taoïsme en het Christendom. Duidelijk is dat onze studie ervan nooit beperkt kan zijn tot een intellectuele studie, tot puzzelen en feiten verzamelen: de lezingen doen een beroep op onze hoogste principes en idealen, op wat we in onze diepste kern zijn. En juist daarom zijn ze zo praktisch…


09 januari De Hart Sutra uit het Buddhisme
16 januari De Mandukya Upanishad: heilig boek uit India
23 januari De Tao Teh King uit China
30 januari De Bergrede uit de Bijbel

 

Geplaatst door stichtingisis op 21/12/2012 om 03:08 PM in Lezingen
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0