home

Lezingen februari 2015 - Van onderwijs naar (onder)wijsheid

DEN HAAG

Den Haag, Blavatskyhuis, De Ruyterstraat 74

Lezing feb 2015 - Van onderwijs naar (onder)wijsheid

Er is grenzenloosheid. Er is dan ook grenzenloze groei. We kunnen altijd leren. Niemand is uitgeleerd. Grenzenloosheid houdt ook in dat wijsheid in ons zit. We moeten het nergens anders zoeken dan in onszelf.

De eerste lezing behandelt vooral hoe we die wijsheid moeten vinden en wat dat voor consequenties heeft voor ons onderwijs.

Uitgaande van grenzenloosheid, is er ook eenheid in het leven. Iedereen heeft in de totaliteit een bepaalde functie. Harmonie ontstaat als iedereen ook overeenkomstig zijn ontwikkelingsgraad zijn functie vervult. Dit thema komt in de tweede lezing naar voren.

In de derde lezing staat ethiek centraal, ofwel de deugden. Deugden zijn echter geen opgelegde regels maar wetmatigheden van de kosmos zelf, die iedereen kan ontdekken, begrijpen en ernaar leven.

De essentiële eenheid is de achtergrond van alle wezens. Dat betekent echter niet dat er tussen wezens geen verschil in ontwikkeling is. Iedereen is uniek en heeft zich op zijn eigen specifieke wijze ontwikkeld. Er zijn ook altijd wezens die meer en die minder weten dan jezelf. In feite is iedereen leraar én leerling. Zowel de mens als leraar, als de mens als leerling heeft een grote verantwoordelijkheid. Daarover gaat de laatste lezing van deze serie.

04 februari Wat is Wijsheid?
11 februari Het heelal is er niet voor jou, jij bent er voor het heelal
18 februari Van juist kiezen naar juist leven
25 februari Je verantwoordelijkheid als leraar en leerling

Geplaatst door stichtingisis op 30/01/2015 om 02:00 PM in Lezingen
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0