home

Lezingen december 2015 -  Verschillende wegen naar wijsheid, één pad?

Iedereen beschouwt mededogen en onzelfzuchtige liefde als iets schoons, maar velen zien het ook als een onrealistische droom.

Deze serie laat niet alleen zien dat dit heel goed kan, maar dat mededogen de enige praktische en duurzame oplossing biedt voor alle individuele levensvragen en voor de grote uitdagingen waarvoor de mensheid zich geplaatst ziet.

DEN HAAG

Den Haag, Blavatskyhuis, De Ruyterstraat 74

Lezing december2015 - Verschillende wegen naar wijsheid, één pad?

Iedereen beschouwt mededogen en onzelfzuchtige liefde als iets schoons, maar velen zien het ook als een onrealistische droom. Hoe kun je in onze wereld, vol oorlog, geweld en zelfzucht, je hoofd boven water houden als je het mededogen beoefent? De eerste lezing van deze serie laat niet alleen zien dat dit heel goed kan, maar dat mededogen de enige praktische en duurzame oplossing biedt voor alle individuele levensvragen en voor de grote uitdagingen waarvoor de mensheid zich geplaatst ziet. Er is werkelijk een Pad. En dat Pad is de mens zelf.

Wie het mededogen wil beoefenen, komt zichzelf tegen. Alle minder fraaie karakteristieken komen naar boven drijven. Het Pad lijkt dan ineens heel ver weg en onbegaanbaar. Maar dat is niet zo. Er zijn wegwijzers – mensen die het Pad al bewandeld hebben – die ons de richtlijnen kunnen geven hoe we onze moeilijkheden kunnen overwinnen. In de tweede lezing wordt dit, mede aan de hand van praktische voorbeelden, uitgelegd.

De derde lezing laat zien dat het Pad zich splitst. Ofwel: er zijn twee motieven om het Pad te bewandelen: voor jezelf of voor anderen. Juist in deze donkere tijd van het jaar is het goed hierover na te denken. Misschien ontdekken we dan dat zolang we nog iets voor onszelf doen, we eigenlijk nog niet de werkelijke betekenis van Mededogen begrepen hebben en daarom nog in een illusoire wereld leven. Deze inspirerende lezing geeft zoveel stof tot nadenken, dat u er de hele kersttijd nuttig mee kunt doorbrengen.


02 december Mededogen als praktische spiritualiteit
09 december Op weg naar wijsheid; wegwijzers en valkuilen
16 december Bevrijding ... of onsterfelijk Mededogen? Het Bodhisattva-ideaal

Geplaatst door stichtingisis op 30/11/2015 om 03:02 PM in Lezingen
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0