Lezingen december 2012 - Meesterschap over leven en dood (Den Haag)

DEN HAAG
Meesterschap over leven en dood

Den Haag, Blavatskyhuis, De Ruyterstraat 74

Lezing dec 2012 - Meesterschap over leven en dood

Soms lijkt het wel alsof we een stuk wrakhout zijn, dat op de woeste golven van de oceaan van het leven heen en weer geslingerd wordt, zonder dat het enige zeggenschap heeft in zijn bestemming.
Toch kunnen we de teugels van ons leven zelf in handen nemen. Daarvoor moeten we wel de nodige discipline betrachten.

In de eerste lezing van deze serie wordt het begrip discipline uitgelegd. Theosofische discipline is niet zozeer een door anderen opgelegd stelsel van regels, maar de zelfstandig getrokken conclusies uit enkele filosofische overwegingen. Het leven is grenzenloze verandering, is zo’n overweging. En: de mens is een samengesteld bewustzijn. Door ons te richten op het hogere deel ervan kunnen we het lagere deel beheersen. Dat wil niet zeggen: wegdrukken, maar er meester over zijn. Deze discipline is de mystieke klop op de poort van de Mysteriën van bewustzijn.

Er zijn mensen die al lang geleden door deze poort zijn gegaan: de Meesters van Wijsheid en Mededogen. De tweede lezing gaat over hen en over hun relatie met hun medemensen.
In de derde lezing komt naar voren hoe we de nog onontgonnen bewustzijnsmogelijkheden in ons kunnen ontwikkelen. Wat gebeurt er tijdens een inwijding? We worden meegenomen naar de onbekende toestanden van bewustzijn, die we met een algemene term ‘de dood’ noemen.
Ten slotte wordt stilgestaan bij de mystieke geboorte: de geboorte van het licht. De leerling wordt Meester.

Meesterschap is te bereiken voor wie wil, durft en volhardt. Iedereen kan een Meester over het leven en de dood worden. Juist in deze donkerste tijd van het jaar is de tijd rijp om ermee te beginnen.

28 nov Hoe verkrijg je Meesterschap over het leven?
05 dec Meesters van Wijsheid en Mededogen
12 dec Bewust sterven