home

Lezingen april 2014 - Aanzichten van de universele Religie

DEN HAAG

Den Haag, Blavatskyhuis, De Ruyterstraat 74

Lezing apr 2014 - Aanzichten van de universele Religie =

Vedische wijsheid, Plato en de Neoplatonici, Gnostiek en Christendom, esoterische Islam
Religie is wat anders dan godsdienst. Een godsdienst is een stelsel van rituelen, dogma’s en gedragsregels. Religie daarentegen is een visie op het leven. Ze spoort aan op eigen kracht ‘terug te keren’ naar de Bron waaruit al het leven voortkomt. En omdat die Bron universeel is, verbindt religie de mens ook met zijn medemensen, ja, met al wat leeft.

De wereldreligies verschillen niet in dit streven naar eenheid. Hoewel ze soms van andere beelden gebruik maken, ziet de werkelijke religieuze mens het universele licht van eenheid dat achter al die voorstellingen schijnt.

In deze serie wordt stilgestaan bij de oude Indiase religie, zoals die in de uitgebreide vedische literatuur te vinden is. Hoewel Plato en de Neoplatonici als filosofen bekendstaan, zie je ook bij hen hetzelfde religieuze streven. Het oorspronkelijke Christendom, zoals dat bijvoorbeeld in sommige van de Nag Hammadi-teksten naar voren komt, biedt eveneens de inspiratie om de eenheid te realiseren. In de Islam ten slotte – en vooral in de mystieke tak ervan – vind je ook talloze aanwijzingen en suggesties die eenheid in je leven gestalte te geven.

Deze serie maakt duidelijk dat je niet lid van een kerk hoeft te zijn of een ‘geloof’ moet hebben om religieus te zijn.

02 april Vedische wijsheid
09 april Plato en de Neoplatonici
16 april Gnostiek en Christendom
23 april Esoterische Islam

Geplaatst door stichtingisis op 28/03/2014 om 11:01 AM in Lezingen
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0