home

Lezingen april 2013 - De mystieke weg van groei – het Bodhisattva-ideaal (overige steden)

OVERIGE STEDEN
De mystieke weg van groei – het Bodhisattva-ideaal

Lezingen maart 2013 overige steden - De mystieke weg van groei – het Bodhisattva-ideaal=

In het Tibetaanse Buddhisme wordt een Bodhisattva nog hoger gedacht dan een Buddha, terwijl een Bodhisattva nog niet het Buddhaschap bereikt heeft. Dat klinkt merkwaardig, maar deze devotie voor de Bodhisattva is niet zonder reden. Die reden ligt in het mededogen.

Er zijn namelijk wezens die zich uit het aardse tranendal kunnen terugtrekken. Ze zijn zo spiritueel en zo onthecht, dat ze Nirvâna zouden kunnen betreden. Ze doen dat echter niet, omdat ze in de aardse contreien willen achterblijven om hun medemensen te kunnen helpen.

Wellicht lijkt het alsof deze grootse mensen – Bodhisattva’s – erg ver van ons dagelijkse bewustzijn afstaan.  Maar dat is niet het geval. In de lezing zal duidelijk naar voren komen dat ieder van ons in de geest van een Bodhisattva kan denken en handelen. We kunnen mededogend in het leven staan.

Het is dit mededogen waardoor we groeien in bewustzijn. Hierdoor ontwikkelen we onontgonnen terreinen in ons eigen bewustzijn. Nieuwe, mystieke vermogens worden actief. Maar tegelijkertijd groeien we ook in besef van verbondenheid met onze medemensen.

Deze mystieke weg van groei is voor iedereen te begaan. De lezing geeft op eenvoudige wijze praktische aanwijzingen hoe we dat Pad kunnen bewandelen.


03 apr in Middelburg, De Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7
07 apr in Eindhoven, Centrum Aquamarijn, Stratumsedijk 57
09 apr in Utrecht, De Kargadoor, Oudegracht 36
12 apr in Amsterdam, De Roos, P.C. Hooftstraat 183
16 apr in Arnhem, De Coehoorn, Coehoornstraat 17
23 apr in Rotterdam, World Trade Center, Beursplein 37
24 apr in Leiden, Lorentzkade 15a

Geplaatst door stichtingisis op 29/03/2013 om 04:21 PM in Lezingen
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0