home

Lezingen april 2013 - De innerlijke strijd in de Bhagavat Gîtâ

DEN HAAG
De innerlijke strijd in de Bhagavat Gîtâ - Overwinning door Yoga

Den Haag, Blavatskyhuis, De Ruyterstraat 74

Lezing apr 2013 - De innerlijke strijd in de Bhagavat Gîtâ=

De Bhagavad-Gîtâ is onderdeel van een van de grote heldenverhalen van India, de Mahâbârata.
Deze gaat over de strijd tussen de Kuru’s en de Pândava’s, die onderlinge familiebanden hebben.
Dit soort verhalen zijn niet louter een beschrijving van een historisch conflict, maar proberen bepaalde ideeën over praktische ethiek aan ons over te dragen. In de Bhagavad-Gîtâ staat de gedachtewisseling centraal tussen Arjuna, een van de prinsen van de Pândava’s en de menner van zijn strijdwagen, Krishna. Arjuna staat symbool voor de zoekende mens en Krishna voor het hogere deel in zijn bewustzijn.

Voor mensen die diep in zichzelf het besef hebben dat er een ‘betere versie’ van henzelf mogelijk moet zijn, dan waar ze nu uitdrukking aan geven, is de Bhagavad-Gîtâ nog steeds buitengewoon actueel. Iedereen die bepaalde trekken en gewoonten bij zichzelf wil veranderen, weet zelf hoe lastig dat is — het vergt ‘innerlijke strijd’. De Bhagavad-Gîtâ is met name zo interessant, omdat er heel praktische suggesties worden gedaan hoe je met die innerlijke strijd kunt omgaan in het leven van alledag. Bijvoorbeeld: Het is beter zijn eigen plicht, zij het ook onvolkomen, te verrichten, dan de plicht van een ander volmaakt te volbrengen. Het is beter te gronde te gaan bij het vervullen van zijn eigen plicht, want de plicht van een ander is vol gevaar. Ten slotte biedt de Bhagavad-Gîtâ een hoopvol uitzicht: het succesvol realiseren van de ‘betere versie’ van onszelf door de – innerlijke – beoefening van Yoga en het bereiken van harmonie met onze medemensen.

In de eerste lezing staat de strijd tussen het betere, hogere deel en het lagere in de mens centraal.
De daarop volgende lezingen gaan over het pad van zelfoverwinning door eenwording met het Hoger Zelf — ofwel Yoga. Krishna legt aan de zoeker Arjuna uit hoe je in het leven van alledag kunt werken aan harmonie met je medemensen. En hoe je de tweestrijd in jezelf kunt overwinnen. Hij bouwt zijn lessen in Yoga – eenwording – op in de achttien hoofdstukken die het gedicht telt. En dan blijkt dat Yoga uit vele facetten bestaat. Karma-Yoga is eenwording door handeling, bij Raja-Yoga ligt het accent op het leren beheersen van je denken en Jñâna-Yoga is gericht op het ontwikkelen van kennis en wijsheid. Krishna onderwijst aan Arjuna de kenmerken en de waarde van deze facetten en via hem aan elke zoekende mens.


03 april De innerlijke strijd tussen Goed en Kwaad
10 april Overwinning door Karma-Yoga
17 april Overwinning door Râja-Yoga
24 april Overwinning door Jñâna-Yoga

Geplaatst door stichtingisis op 29/03/2013 om 04:30 PM in Lezingen
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0