home

Gautama de Buddha en het mystieke Buddhisme

OVERIGE STEDEN FEB & MRT

Lezingen - Gautama de Buddha en het mystieke Buddhisme=

Als er één gebied van het menselijk denken is dat de Theosofia nodig heeft, dan is het wel het gebied van de religie. Hoewel in de oorspronkelijke betekenis religie mensen moet verbinden met de kern van hun wezen en daardoor ook met elkaar, is ze in veel gevallen verworden tot een geloof dat eerder mensen van elkaar scheidt dan ze verbindt.

Dat komt omdat de oorspronkelijke beelden van eenheid en verbondenheid persoonlijk werden geïnterpreteerd, waardoor een degeneratieproces ontstaat, dat er veelal toe geleid heeft dat het geloof precies het tegenovergestelde beweert dan wat de oorspronkelijke religieuze idee was.

Alle godsdiensten zijn dan ook in hun kern identiek. Alleen de manier waarop ze de religieuze ideeën verwoorden – dus de taal en de beeldspraak – verschilt. Maar de werkelijke ethiek waartoe ze oproepen, de discipline waartoe ze mensen proberen te inspireren, verschilt niet.

Die kern is wat je de wiskunde van de RELIGIE kunt noemen: het besef van eenheid met de BRON waaruit alles voortkomt. Alle religies zijn afleidingen daarvan.

In de eerste lezing staan we stil bij het leven en het werk van Gautama de Buddha. Het oorspronkelijke Buddhisme is een leer die voor geleerde en niet geleerde mensen een stevig houvast biedt voor een zinvol en ethisch leven. De meer mystieke leringen, bestemd voor de verder gevorderde leerlingen van Gautama, zijn zeer diepzinnig maar altijd logisch te volgen

Toegang vrij, aanmelden niet verplicht.

13 feb in Utrecht
20 feb in Rotterdam
02 mrt in Amsterdam
06 mrt in Arnhem

Geplaatst door stichtingisis op 01/02/2018 om 11:04 AM in Lezingen
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0