home

Aanzichten van de universele Religie (overige steden)

OVERIGE STEDEN
Spirituele evolutie: uitsterven of onbeperkt ontwikkelen?

Lezingen mrt 2014 overige steden - Aanzichten van de universele Religie  =

Vedische wijsheid, Plato en de Neoplatonici, Gnostiek en Christendom, esoterische Islam
Religie is wat anders dan godsdienst. Een godsdienst is een stelsel van rituelen, dogma’s en gedragsregels. Religie daarentegen is een visie op het leven. Ze spoort aan op eigen kracht ‘terug te keren’ naar de Bron waaruit al het leven voortkomt. En omdat die Bron universeel is, verbindt religie de mens ook met zijn medemensen, ja, met al wat leeft.

De wereldreligies verschillen niet in dit streven naar eenheid. Hoewel ze soms van andere beelden gebruik maken, ziet de werkelijke religieuze mens het universele licht van eenheid dat achter al die voorstellingen schijnt.

In deze lezing wordt de universele Religie uitgelegd aan de hand van vier aangezichten ervan. Allereerst is daar de oude Indiase wijsheid, zoals die in de uitgebreide vedische literatuur te vinden is. Verder staan we stil bij Plato en de Neoplatonici. Hoewel zij als filosofen bekend staan, zie je ook bij hen hetzelfde religieuze streven. Het oorspronkelijke Christendom, zoals dat bijvoorbeeld in sommige van de Nag Hammadi-teksten naar voren komt, biedt eveneens de inspiratie om de eenheid te realiseren. In de Islam ten slotte – en vooral in de mystieke tak ervan – vind je ook talloze aanwijzingen en suggesties die eenheid zich voor te stellen en in je leven gestalte te geven.

Deze lezing maakt duidelijk dat je niet lid van een kerk hoeft te zijn of een ‘geloof’ moet hebben om religieus te zijn.


05 maart in Middelburg, De Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7
07 maart in Amsterdam, De Roos, P.C. Hooftstraat 183
11 maart in Arnhem, De Coehoorn, Coehoornstraat 17
16 maart in Eindhoven, Centrum Aquamarijn, Stratumsedijk 57
18 maart in Utrecht, De Kargadoor, Oudegracht 36
25 maart in Rotterdam, World Trade Center, Beursplein 37
26 maart in Leiden, Lorentzkade 15a

Geplaatst door stichtingisis op 27/02/2014 om 09:00 AM in Lezingen
Commenting is not available in this channel entry.

Categorieën

Archief

RSS Nieuws

RSS Podcast Feed RSS 2.0