home

Lezingen actueel

Lezingen januari 2016 - Wat is strijd? Mystiek, religieus, maatschappelijk

DEN HAAG

Den Haag, Blavatskyhuis, De Ruyterstraat 74

Lezingen januari 2016 - Wat is strijd? Mystiek, religieus, maatschappelijk

In onze wereld schijnt overal strijd te zijn. Er is niet alleen oorlog en gewelddadigheden, aanslagen en zinloze moorden, maar ook in onze persoonlijke levens ervaren we een concurrentiestrijd op het werk of strijd in onze relaties.

In religies lijkt het ook zo vaak om strijd te gaan, denk aan de vele oorlogen die worden beschreven in de Bijbel, de islamitische jihad of de adviezen van Krishna aan de ‘krijger’ Arjuna in de Bhagavad-Gîtâ.

De Theosofia stelt echter nadrukkelijk dat een kalm en vredig leven binnen handbereik ligt. Sterker nog, vrede is eigenlijk de natuurlijke staat van de ziel! Hoe bereiken we dan een vredig en kalm bestaan? In deze lezing komen de antwoorden op zowel individueel als maatschappelijk niveau aan bod. We exploreren daarbij verschillende religies en staan tevens stil bij het gedachtegoed van vredestichters als Mahātma Gandhi en Martin Luther King. We gaan tot slot uitgebreid in op hoe we de innerlijke strijd kunnen beslechten, want vanuit de Theosofia wordt gesteld: vrede in de wereld begint altijd bij vrede in de mens zelf. Ofwel: er is geen weg naar vrede, vrede is de weg.

06 januari Wat is strijd? Mystiek, religieus, maatschappelijk
13 januari De symboliek van strijd in Religies
20 januari Universele wetten en mensenrechten
27 januari Geweldloos veranderen; leerschool van Vrede

Geplaatst door stichtingisis op 22/12/15 om 01:09 PM in LezingenPermalink

Wie ben ik? De verschillende ikken in de mens

OVERIGE STEDEN

Lezingen januari-februari - Wie ben ik? De verschillende ikken in de mens=

Wie ben ik? Wie heeft zichzelf deze vraag nog nooit gesteld? Maar wie kan zeggen dat hij daar een volledig en sluitend antwoord op gevonden heeft? Bestaat er zoiets als een vastomlijnd zelf, een zelf dat binnen bepaalde begrenzingen past? Of zijn we het zelf die deze grenzen bepalen? Staat onze identiteit vast of kunnen we ons op elk moment weer met een ander deel van onszelf identificeren?

Waar komt ons zelf vandaan? Wat vormt ons zelf? Zijn we altijd ons zelf? Zijn er verschillende zelven waar we ik tegen kunnen zeggen? En zijn we wel waar we ik tegen zeggen?

Waar komt überhaupt ons zelfbewustzijn vandaan? Is dat wat mensen onderscheidt van het dierenrijk? Is dit iets wat we kunnen ontwikkelen en zo ja, hoe?

Is ons zelf anders dan dat van anderen en in welk opzicht? Kunnen we onszelf in anderen herkennen? Is er een einde aan ons zelf?

Waarom wordt er in de grote religieuze tradities over meerdere zelven gesproken? Wat wordt daarin bedoeld met een ZELF met hoofdletters? En met de spreuk: ‘Mens, ken U Zelf’?

De Wijsheid der Goden of Theosofia die de kern vormt van de grote religieuze tradities biedt ons aanknopingspunten om vragen als deze te beantwoorden.  Antwoorden die u uiteindelijk alleen voor uzelf kunt vinden. Maar daarin staat u niet alleen. In deze lezing(-en) verkennen we gezamenlijk de aanwijzingen die de grote wereldleraren ons gegeven hebben in hun zoektocht naar kennis van het Zelf. We hopen u daarmee een rijker beeld te geven van uw zelf en ZELF, wat daarin besloten ligt en wat u met deze kennis kunt betekenen voor anderen.

10 januari in Eindhoven
19 januari in Arnhem
27 januari in Leiden
03 februari in Middelburg
09 februari in Utrecht
19 februari in Amsterdam
23 februari in Rotterdam

Geplaatst door stichtingisis op 18/12/15 om 02:20 PM in LezingenPermalink

Lezingen december 2015 -  Verschillende wegen naar wijsheid, één pad?

Iedereen beschouwt mededogen en onzelfzuchtige liefde als iets schoons, maar velen zien het ook als een onrealistische droom.

Deze serie laat niet alleen zien dat dit heel goed kan, maar dat mededogen de enige praktische en duurzame oplossing biedt voor alle individuele levensvragen en voor de grote uitdagingen waarvoor de mensheid zich geplaatst ziet.

DEN HAAG

Den Haag, Blavatskyhuis, De Ruyterstraat 74

Lezing december2015 - Verschillende wegen naar wijsheid, één pad?

Iedereen beschouwt mededogen en onzelfzuchtige liefde als iets schoons, maar velen zien het ook als een onrealistische droom. Hoe kun je in onze wereld, vol oorlog, geweld en zelfzucht, je hoofd boven water houden als je het mededogen beoefent? De eerste lezing van deze serie laat niet alleen zien dat dit heel goed kan, maar dat mededogen de enige praktische en duurzame oplossing biedt voor alle individuele levensvragen en voor de grote uitdagingen waarvoor de mensheid zich geplaatst ziet. Er is werkelijk een Pad. En dat Pad is de mens zelf.

Wie het mededogen wil beoefenen, komt zichzelf tegen. Alle minder fraaie karakteristieken komen naar boven drijven. Het Pad lijkt dan ineens heel ver weg en onbegaanbaar. Maar dat is niet zo. Er zijn wegwijzers – mensen die het Pad al bewandeld hebben – die ons de richtlijnen kunnen geven hoe we onze moeilijkheden kunnen overwinnen. In de tweede lezing wordt dit, mede aan de hand van praktische voorbeelden, uitgelegd.

De derde lezing laat zien dat het Pad zich splitst. Ofwel: er zijn twee motieven om het Pad te bewandelen: voor jezelf of voor anderen. Juist in deze donkere tijd van het jaar is het goed hierover na te denken. Misschien ontdekken we dan dat zolang we nog iets voor onszelf doen, we eigenlijk nog niet de werkelijke betekenis van Mededogen begrepen hebben en daarom nog in een illusoire wereld leven. Deze inspirerende lezing geeft zoveel stof tot nadenken, dat u er de hele kersttijd nuttig mee kunt doorbrengen.


02 december Mededogen als praktische spiritualiteit
09 december Op weg naar wijsheid; wegwijzers en valkuilen
16 december Bevrijding ... of onsterfelijk Mededogen? Het Bodhisattva-ideaal

Geplaatst door stichtingisis op 30/11/15 om 03:02 PM in LezingenPermalink

De esoterische kant van geboorte

OVERIGE STEDEN

Lezingen december - De esoterische kant van geboorte=

Wat wij waarnemen van de geboorte van een reïncarnerende ego, is slechts de meest uiterlijke kant: de ontwikkeling van een embryo vanuit een bevruchte eicel, de geboorte, en vervolgens de groei tot volwassenheid. Maar welk beeld krijgen we als we de geboorte van binnenuit bekijken: vanuit de kracht erachter, het achterliggende bewustzijn — dat wij mensen ZIJN

De Theosofia schetst ons een beeld, dat tot een diep begrip kan voeren. Hierdoor ook zullen we kunnen onderzoeken, wat de uiterlijke én innerlijke gevolgen zijn van allerlei ingrepen in het geboorteproces. Bijvoorbeeld om ouders die geen kinderen kunnen krijgen, toch die gelegenheid te geven. Heel actueel zijn ook het klonen, en alle pogingen om het DNA van een eicel of embryo te veranderen.

We eindigen met een beeld van onszelf als de Bron van vele andere wezens, die in ons geboren worden: onze eigen gedachten. Daarin vinden we de sleutels tot een meer harmonisch leven, en bovenal: tot een meer harmonische wereld.

01 december in Arnhem
06 december in Eindhoven
09 december in Leiden
06 januari in Middelburg
12 januari in Utrecht
22 januari in Amsterdam
26 januari in Rotterdam

Geplaatst door stichtingisis op 28/11/15 om 02:23 PM in LezingenPermalink
Pagina 8 van 33 pagina's ‹ First  < 6 7 8 9 10 >  Last ›

folderlezing

Algemene informatie

Stichting I.S.I.S. organiseert lezingen wekelijks in Den Haag en maandelijks in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Leiden, Middelburg, Rotterdam en Utrecht. De toegang is altijd vrij.

Meer informatie, locaties, aanvangstijd, parkeermogelijkheden en het programma vindt u per stad via het menu.
Er is altijd ruim gelegenheid om vragen te stellen.
Er is verkoop van boeken, tijdschriften en audio en video opnames.
Stichting I.S.I.S. houdt ook lezingen op uitnodiging.

Lezingen live te volgen op internet

De lezingen in Den Haag worden opgenomen en zijn live te volgen via ons vaste Livestream kanaal: http://new.livestream.com/blavatskyhouse

Symposium

Jaarlijks organiseert Stichting I.S.I.S ook symposia, in 2016 met het onderwerp:
Universele Rechten van de Reïncarnerende Mens
op zaterdag 21 en zondag 22 mei 2016.

Programmafolder

Als u de programmafolder voor het hele seizoen per post gratis wilt ontvangen, vul dan ons contactformulier in en selecteer 'Lezingen' bij de vraag 'Waarover wilt u informatie?' o.v.v. Aanvraag Lezingenprogramma bij 'Stel uw vraag'.

Lezingen bestellen in audio- of videoformaat